Úticél
Érkezés
Távozás
Le MathurinHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 59 €-tól
Le Méridien EtoileHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 79 €-tól

Párizs hasznos utazási információk

Eljutás Párizsba: (fapados) repülőjáratok, busz

Budapestről az EasyJet indít fapados repülőjáratokat Párizsba, de sokszor, időben megvásárolva a jegyet, a Malév gépei akár olcsóbbak is lehetnek az EasyJet repülőjegy-árainál. Pozsonyból még olcsóbban lehet Párizsba jutni: a Ryanair Bratislava-Párizs (Beauvais) fapados járataival. A Malév gépei a CDG, az EasyJet gépei az Orly, a Ryanair Pozsony-Párizs járatai pedig a Beauvais repülőtérre érkeznek. Busszal, igen olcsón, a Student Agency járataival lehet Párizsba jutni.

Autóval Párizsba: Budapest - Bécs (E60) - Linz (E56-552) - Passau (E56) - Regensburg - Nürnberg (E50) - Heilbronn - Mannheim - Saarbrücken (E50-A4) - Metz - Reims - Párizs.

A megadott útvonal rövidebb a München-Strassbourg iránynál, valamint kevésbé forgalmas, olcsóbb is, annak ellenére, hogy a másik útvonaltól eltérően végig autópályán vezet. Az autóval útra kelőknek érdemes az oldalautós útvonaltervezőjét használni, mellyel belföldön, és külföldön, bárhonnan, bárhova tervezhetnek autós utat. 

Gyaloglás

Párizsban a legjobb, és legérdekesebb közlekedési forma a gyaloglás. Ekkor tudjuk magunkba szívni Párizs semmihez nem hasonlítható légkörét, és láthatjuk, hogyan élnek a helyiek. A városközpontból, a Szajna partjáról a legtöbb látnivaló (Eiffel-torony, Louvre, Notre Dame, Luxembourg-park, Orsay, Diadalív, Champs-Élysées stb.) egyébként is rövidebb, vagy hosszabb (az Eiffel-torony esetében) sétával elérhető.

Metró

Ha már belefáradtunk a gyaloglásba, vagy a Szajnától kissé távolabb lévő látványosságokat szeretnénk megnézni, a legjobb megoldás a metró.

A párizsi metró, 14 vonalával a város bármely pontjára kényelmes, és gyors eljutást kínál. Nagyon ritkán fordul elő, hogy 1-2 percnél többet kelljen várni a következő vonatra. A metrók hajnali 5:20 és éjjel 1:20 között közlekednek. Ez után éjszakai járatok vehetők igénybe.

Kerékpározás

Párizsban önkiszolgáló kerékpárkölcsönző automaták is működnek (Vélib). Bankkártya birtokában, a városszerte, egymástól max 300 méterrel lévő állomásoknál lévő terminálokon lehet 1, vagy 7 napos jegyet vásárolni 1 ill. 5 Euróért. Ekkor egy feliratkozási kódot kapunk, amit gondosan meg kell őrizni, mert ezek birtokában használhatjuk a továbbiakban a kerékpárokat. A napi, vagy hetijegy kifizetése után korlátlanul kölcsönözhetünk kerékpárt, és az első fél óra kerékpározás mindig ingyenes lesz, ha ezalatt a kerékpárt visszavesszük egy másik terminálhoz. Ha ennyi idő alatt nem visszük vissza, a következő fél óráért 1, a második fél óráért 2, majd a további fél órákért 4 Eurót von le a rendszer a bankkártyáról (ez azonban valószínűleg nem fog előfordulni az állomások nagy számát, és az egymástól való közelségüket tekintve). Ha valamilyen oknál fogva 24 óra alatt sem szolgáltatjuk vissza a kerékpárt, akkor a számlánkról 150 Eurót vonnak le (ennek az összeggel a regisztrációkor rendelkeznie kell a számlánkon, azonban normál körülmények közt nem terhelik meg vele).

Ugyan egyre több a bicikliút Párizsban, a francia autósok sajátos vezetési stílusa miatt fokozott figyelemmel kerékpározzunk! 

Autó

Autóval nem ajánlott Párizsban közlekedni. Ha mégis így teszünk, figyelni kell a franciák szokatlan vezetési stílusára, a sávok hiányára, és arra, hogy a gyalogosok úgy gondolják, hogy a piros lámpa csak Párizs egyik díszítőeleme, és bátran átmennek piroson is a zebrán, ha jön éppen autó, ha nem. Parkolás Párizsban

Párizs belvárosában nehéz utcai parkolóhelyet találni, parkolni a külvárosokban érdemes. Az utcán általában hétfőtől-szombatig, 9-19 óra között fizetni kell a parkolásért, éjszaka és vasárnap ingyenes. Ünnepek alkalmával, és augusztus hónapban bizonyos utcákon ingyen lehet parkolni: ezt a parkolóórára helyezett sárga címke mutatja. A díjak tekintetében három zónát különböztetnek meg: Párizs belvárosában óránként 3 Euró a parkolás, míg a külvárosokban 1 Euró/óra. Maximumálisan engedélyezett parkolási idő: 2 óra. Fontos információ, hogy a parkolóórák nem fogadnak el érmét, dohányboltokban vásárolható, 10 vagy 30 Eurós "Paris Carte" kártya megvásárlására van szükség, melyért cserébe az automata parkolójegyet ad, amit a szélvédő mögé, jól látható helyre kell kitenni. 

Időjárás, öltözködés

Párizs alapjában véve mérsékelt éghajlattal rendelkezik: kellemesen meleg, kánikula nélküli nyarakkal, és enyhe telekkel. Azonban a globális felmelegedés miatt Párizsban is egyre inkább előfordulnak extrém értékek. Párizs éghajlatára a változékonyság is igen jellemző: nyáron könnyen előfordulhat, hogy 1 hétig esik az eső, és a hőmérsékletek alig érik el a 20 fokot, ugyanakkor csodás, kellemesen meleg, napsütéses napokat is kifoghatunk. Ezért bármikor is megyünk Párizsba, készüljünk fel esőre, és hidegre (akár nyár közepén is 15 fokra), valamint meleg időre is, ráadásul ezek minden átmenet nélkül változhatnak, akár naponta többször is. Esőre gyakorlatilag minden nap számíthatunk, azonban sokszor amilyen gyorsan az esőfelhők jönnek, olyan gyorsan is távoznak.

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2024. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel