Úticél
Érkezés
Távozás
Le MathurinHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 59 €-tól
Le Méridien EtoileHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 79 €-tól

Párizs nevezetességei

Eiffel-torony / Tour Eiffel

A világ legismertebb épületét ma Párizstól elválaszthatatlannak tekintjük, de ez nem volt mindig így. Építője, Gustave Eiffel először Barcelonának ajánlotta fel, de a katalán város polgármesterének nem tetszett az ötlet. Végül is Párizsban is nehezen, nagy ellenkezéssel szemben épült fel, de a hatalmas siker igazolta Eiffel vízióját - ma az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb fizetős látványossága: 2006-ban közel 7 millió ember ment fel a toronyba, míg megépítése óta több, mint 200 millió. De a kezdeti ellenkezések lekűzdése után sem volt "könnyű élete" a hölgynek: villám csapott bele, szélhámos ócskavas-kereskedők többször is eladták, majd Hitler le akarta bontatni, és fegyvereket akart gyártatni belőle (Hitler egyébként se volt Párizs barátja, a II. világháború végén parancsot adott Párizs felégetésére, de ezt a város kormányzója megtagadta). A 324 méteres torony 1887-es megépítésétől 1930-ig a világ legmagasabb építményének számított. A torony szerkezete 7300 tonnát nyom, és a tervező zsenialitására jellemző, hogy nagy szélben sem leng ki többet 6-7 centiméternél. A torony bámulatos kivilágítása 292 ezer wattos.

A lenyűgöző mérnöki zsenialitással megépített torony 1-2. szintjére lépcsőn, és lifttel, míg a 3. szintre kizárólag a 2. szintről induló lifttel mehetünk fel. A legfelső szintről szép időben akár 70 km-re is ellátni. Számítsunk min. 1 órás, de akár még hosszabb sorban állásra is, ráadásul a 2. szinten újabb sort kell kivárnunk, hogy a legfelső szintre jussunk. Érdemes éjszaka is meglátogatni a tornyot, ekkor minden óra elején 10 percig a sárga kivilágítású torony káprázatos módon, fehér fényekben villog, amit a Mars-mezőn minden este fekvő, piknikező, italozó, és ismerkedő fiatalok hatalmas tapssal, és örömujjongással honorálnak. Szép időben, nappal és éjjel is rengeteg ember van a torony előtti parkban - fiataloknak, és fiatalos idősebbeknek ezt a feelinget sem szabad kihagyni.

Eljutás: Gyalog a Szajna-parton. 6-os metró: Bir Hakeim megálló. 8-as metró: École Militare megálló. RER C: Champ de Mars, Tour Eiffel megálló

Belépő (2010. március 26.-ig): Felvonóval a 2. emeletre 8, a míg a legfelső szintre 13 Eurót kell fizetni. 12-24 éveseknek 6,40 ill. 9,90 Euró. 4 és 11 év közötti gyermekeknek pedig 4 ill. 7,50 Euró. Lépcsőn az 1-2. szintre 4,50 Euró, 12-24 évesek 3,50 Euró, míg 4-11 éveseknek 3 Euró a belépőjegy.

Nyitva tartás: Június 13.-augusztus 31.: 9:00-0:45 (utolsó lift: 00:00-kor, a legfelső szintre: 23:00-kor), más időpontokban 9:30-23:45 (utolsó lift: 23:00-kor, a legfelső szintre: 22:30-kor, a lépcsők ezekben a nem nyári időpontokban csak 18:00-ig tartanak nyitva, utána csak lifttel lehet menni)

Szállás Párizs - Eiffel-torony / Tour Eiffel

 

Sacré-Coeur, Montmarte

A 130 méter magas Montmarte hegy Párizs legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Számos művész élt, és alkotott ebben az inspiratív környezetben, pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. A Sacré-Coeur előtt lévő lépcsőn a kilátás mellett sokszor remek zenészek játékát is élvezhetjük. A hangulat itt napközben, és éjjel is fantasztikus. A 234 lépcsőn odavezető út is izgalmas: Párizs egy igen szép részén, fantasztikus házak között követhetjük Amélie útját.

A csodálatos szépségű Sacré-Coeur bazilika, amely egyesek szerint "olyan, mintha cukorból lenne" a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült, akik lelki üdvéért még ma is folyamatosan imádkoznak a bazilikában. A Sacré-Coeur belső tere nem olyan szép, mint számos más párizsi egyházi épületé, de a hangulat, a kilátás, és a Sacré-Coeur külső homlokzata miatt kihagyhatatlan látnivalónak számít. A Sacré-Coueur 46 évig tartó építkezése 1919-ben fejeződött be.A negyedben, a lépcsők alján, a híres Pigalle negyedben található a Moulin Rouge, és egyesek szerint Párizs legérdekesebb múzeumának számító Erotika Múzeum is. A Moulin Rouge környéke a prostitúció melegágya, és számos szexshop megjelenési helye.

Eljutás: 2-es metró: Anvers, vagy Pigalle megálló. 12-es metró: Abesses, Jules Jofrin, vagy Pigalle megálló. A metrómegállóktól lépcsőn, Montmartrobus-szal, vagy libegővel juthatunk fel a hegytetőre, és a Sacré-Coeurhöz.

Belépő: Ingyenes belépés

Nyitva tartás: 6:00-22:15

Szállás Párizs - Sacré-Coeur, Montmarte

 

 

 

Champs-Élysées

Párizs legnagyobb presztízsű, és legszélesebb sugárútján, a 2 km hosszú Champs-Élysées-n minden valamirevaló márka képviselteti magát csillogó üzleteivel. A világ leghíresebb utcájaként, és leggyönyörűbb sugárútjaként Európa legdrágább bérleti díjaival találkozhatunk itt: egy 1000 négyzetméteres üzlethelyiség bérléséért évi 1,25 millió dollárt kell fizetni. A sugárút számos világhíres eseménynek is helyt ad: itt van a világ leghíresebb kerékpárversenyének, a Tour de France-nak a befutója, itt vonulnak végén július 14.-én, a leghíresebb francia nemzeti ünnepen, Európa legnagyobb katonai parádéja, a díszszemle keretében a katonák (2007-ben már magyarok is), és a gépesített hadi egységek, és hatalmas ünnepségek vannak itt a francia sport sikereikor, pl. amikor a francia labdarúgó-válogatott éppen világbajnokságot, vagy Európa-bajnokságot nyer, vagy épp újévkor. Érdemes nappal, és éjjel végigmenni a Champs-Élysées-n, és magunkba szívni a semmihez sem hasonlítható hangulatot, és a sugárút pezsgését.

Eljutás: Gyalog a Szajna partján, a Concorde tértől, vagy a Louvre-tól, a Tüllériák kertjén át. 1-es metró: Champs-Elysées Clemencau, vagy Concorde megálló. 8-as metró: Concorde megálló. 13-as metró: Champs-Élysées Clemencau megálló

Szállás Párizs - Champs-Élysées

 

Notre Dame

A Notre Dame alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor, ezután 170 évig építették. E gótikus remekmű a francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. 1991-től 2005-ig ismét jelentős renováción esett át a katedrális. A Notre Dame 113 regiszteres, és 5 manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.

A Notre Dame tornyaiba, fárasztó lépcsőzéssel ugyan, de fel lehet menni, ahol vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát. A 402 lépcsős túrán 2 pihenőhely is van, és megtekinthetjük a Notre Dame nagyharangját is. A Notre Dame előtti téren található Franciaország 0-ás kilométerköve.

Eljutás: Gyalog a Szajna partján, a Notre Dame a Cité-n áll. 4-es metró: Cité megálló. 1-es metró: St-Michel megálló.

Belépő (2010): A katedrálisba ingyenes a belépés. A toronytúra 8 Euró, 18 éven aluliaknak, és 26 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes. Novembertől márciusig a hónap első vasárnapján ingyenes a belépés. Érvényes a múzeumbérlet.

Nyitva tartás: 08:00-18:45, szombat, vasárnap: 08:00-19:15 (katedrális), 9:30-18:45 (túrák a tornyokba)

Szállás Párizs - Notre Dame

 

Diadalív / Arc de Triomphe

A Charles de Gauelle közepén áll Párizs legismertebb diadalíve. A napóleoni háborúk alatt elesett franciáknak állít emléket ez a híres látványosság, és itt található az ismeretlen katona sírja is. Az 51 méter magas, és 45 méter széles diadalív a világ 2. legnagyobb, és Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye. Az Arc de Triomphe építése 1810-ben kezdődött, de, többek között, Napóleon bukása miatt, csak 1836-ra fejeződött be.

A Diadalív, számos más párizsi látnivalóhoz hasonlóan, csodás kilátóhely is. Lifttel, vagy 284 lépcső megmászása után érhetünk fel a tetejére, ahonnan élvezhetjük többek között a hihetetlenül szimmetrikus, és szabályos párizsi városfelépítés látványát.

Eljutás: Gyalog a Szajna partján, majd a Concorde téren, és a Champs-Élysées-n át juthatunk el a diadalívhez. 1-es, 2-es, 6-os metró, és RER A: Charles de Gaulle - Étolie megálló.

Belépő a kilátóhoz (2010): 9 Euró. 26 év alatti EU-s diákoknak, és 18 éven aluliaknak ingyenes. Érvényes a múzeumbérlet.

Nyitva tartás: Április-szeptember: 10:00-23:00. Október-március: 10:00-22:30.

Szállás Párizs - Diadalív / Arc de Triomphe

 

Invalides / Invalidusok

Az Invalidusok megépítését 1670-ben XIV. Lajos határozta el. Funkciója hadikórház volt, valamint, hogy otthont nyújtson a sérült, és hajléktalanná vált katonák számára. A 13 hektáros területet elfoglaló, több épületből álló komplexum a francia klasszicista építészet mesterművének számít. Eredeti funkciójában ma is működik, ezen kívül hadtörténeti múzeumnak ad helyet. Az Invalidusokban nyugszik Bonaparte Napoleon, valamint fia, öccse, és bátyja, valamint számos francia háborús hős.

Eljutás: Gyalog a Szajna partján. Metró: 8-as, 13-as vonal: Invalides állomás.

Belépő (2009): 8,5 Euró. 18 éven aluliaknak, és 18-25 éves EU-s lakosoknak ingyenes.

Nyitva tartás: Október-március: 10:00-17:00. Április-szeptember: 10:00-18:00.

Szállás Párizs - Invalides / Invalidusok

 

Panthéon

Párizs latin negyedében, a Luxembourg-kerthez, és a Párizsi Magyar intézethez közel található Párizs panthéonja, amely 1758-tól 1789-ig épült. Korábban templomként működött, ma híres temetőként funkciónál. Itt nyugszanak Franciaország legnagyobb alakjai, köztük Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Marat, Dumas, és Émile Zola. Homlokzatát a római Pantheon mintájára alakították ki, a neoklasszicizmus korai példájának tekinthető. Különböző pletykák szerint Voltaire földi maradványait vallási fanatikusok 1814-ben ellopták, de ez nem igaz. A találgatások azt eredményezték, hogy a filozófus sírját 1897-ben felnyitották, hogy eloszlassák a kételyeket, és megállapították, hogy holtteste még mindig ott van.

Eljutás: RER B: Luxembourg megálló. 12-es metró: Notre-Dame des-Champs vagy Rennes megálló, némi gyaloglással.

Szállás Párizs - Panthéon

 

Party busz Párizsban

Ha már Párizsban jár és bulizni vágyik a turista, valami igazán eredetit próbáljon ki a Bus Event szervezésében. Ez az első olyan vállalkozás, mely busz formájában kínálja az esti szórakozást Párizsban. Magánszemélyek és cégek egyaránt kibérelhetik a buszt, mely egyfajta mobil klubként funkcionál: kivetítő, hang- és fénytechnika, DJ pult, mosdók, ruhatár is található benne.
A busz a francia főváros legszebb és leghíresebb sugárútjain megy végig, felejthetetlen élményt nyújtva az utasok számára. Bulizva, kötetlen és egyedi hangulatban fedezhetik fel így a Place Vendôme, az Opéra Garnier, az Eiffel-torony, a Saint Germain-des-Prés világát. Indulhat az este a 3 partner pub egyikében, majd, amikor megérkezik a busz, a sofőrnél lehet jegyet váltani. A jeggyel 21 órától lehet bulizni a buszon éjjel 1 óráig. A jegyhez jár egy alkoholos ital vagy egy üdítő is a partner pubok egyikében.

Szállás Párizs - Party busz Párizsban

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2024. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel